ZŠ Bernolákova vypadla po 20 rokoch zo siete prešovských škôl

30.04.2008 Prešov

Prešov 30. apríla (TASR) – Základnú školu na Bernolákovej ulici v Prešove vyradili zo siete škôl. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva na dnešnom zasadnutí.
\"Je to škola s najnižším počtom žiakov v meste. Po zápise žiakov do prvého ročníka nedokáže otvoriť ani jednu prvácku triedu. S takýmto počtom žiakov nie je schopná zabezpečiť prevádzku školy a osobné mzdové hodnotenie zamestnancov, \" uviedla pre TASR vedúca odboru školstva Kvetoslava Komanická.
Odbor školstva navrhol rodičom možnosť prestupu ich detí na ZŠ Májové námestie. \"Samozrejme, že rodič má právo vybrať si inú školu, ale na túto školu vieme presunúť celé žiacke kolektívy i zamestnancov, \" povedala. Odbor bude v nasledujúcich dňoch riešiť administratívu prechodu žiakov i zamestnancov do nástupnickej organizácie. Ďalšie racionalizačné opatrenia, ktoré sa budú týkať predovšetkým počtu pedagogických pracovníkov v súvislosti s presunom na inú školu, budú riešiť až nástupnícke subjekty.
Na základe racionalizačných opatrení, ktoré vypracoval odbor školstva, vyradili zo siete škôl aj ZŠ na Odborárskej ulici a Ekocentrum Holá hora. V týchto dvoch prípadoch však ide len o proces, ktorý predchádza zlúčeniu s inými subjektmi. Proti zlúčeniu ZŠ Odborárska so základnou školou na ulici Československej armády protestovali aj rodičia, ktorým sa nepozdáva vytvorenie \"megaškoly\" s viac ako 1000 žiakmi. Obávajú sa, že sa zníži kvalita vyučovacieho procesu, lebo ZŠ Odborárska zabezpečuje aj špeciálne vyučovanie pre hendikepované deti a športovú prípravu hokejistov a hádzanárov. Poslanci klubu KDH-SDKÚ-DS navrhli v prípade zlúčenia subjektov, aby vypísali výberové konanie na riaditeľa novovzniknutej školy. Tento návrh však plénum neschválilo. Návrh na racionalizáciu bol podľa Komanickej vypracovaný na základe analýzy demografických údajov, ktoré boli zozbierané počas posledných troch rokov. V Prešove je v súčasnosti 15 základných škôl s celkovým počtom 8716 žiakov. V septembri bude základné školy navštevovať iba 8396 žiakov.
Poslanci mestského zastupiteľstva odhlasovali ďalšiu úpravu Všeobecne záväzného nariadenia mesta o spôsobe určovania vstupných poplatkov do domova dôchodcov. Z uznesenia vyplýva, že ak je občan spoluvlastníkom nehnuteľnosti alebo bol spoluvlastníkom nehnuteľnosti počas posledných piatich rokov, výška jednorazového vstupného poplatku sa vynásobí hodnotou jeho vlastníckeho podielu na danej nehnuteľnosti podľa údajov uvedených v liste vlastníctva.
Mesto na základe vlastníctva nehnuteľností zisťuje majetkové pomery záujemcov o umiestnenie v domove dôchodcov a s prihliadnutím na ne potom určuje aj výšku vstupného poplatku. \"Z doterajšieho znenia VZN vyplývalo, že záujemcovi o umiestnenie do domova sociálnych služieb, ktorý vlastnil len 10 percent z domu, bol určený poplatok 90 000 Sk (2775 eur). Teda v rovnakej výške ako tomu, ktorý vlastní celý dom, uviedla pre TASR poslankyňa klubu KDH-SDKÚ-DS Andrea Turčanová. Dnešnou úpravou VZN poslanci túto disproporciu odstránili.
V ďalšom priebehu rokovania poslanci odsúhlasili návrh na zvýšenie platu primátora. S účinnosťou od 1. apríla 2008 bude prešovský primátor poberať mzdu 84.600 Sk. Dôvodom úpravy bolo zvýšenie priemernej mzdy v hospodárstve SR, od ktorej sa na základe Zákona o obecnom zriadení odvodzuje výška platu primátorov a starostov.
 

Vyberte región